Sri K. Pattabhi Jois

gurujicphGuruji Sri K. Pattabhi Jois

blev født 26. juli 1915 i en lille landsby, Kowshika, lidt nord for Mysore i det sydlige Indien. Han var yoga-elev under Sri T. Krishnamacharya fra 1927 til 1954, samtidig med at han studerede på Sanskrit Universitetet fra 1930 og senere blev professor i sanskrit og Advaita Vedanta og tjente til 1956. Maharajaen af Mysore udnævnte ham til leder af Yoga-afdelingen på Sanskrit universitetet i 1937, og han beholdt denne post indtil sin fratræden i 1973.

 

 

 

I 1948 grundlagde han Astanga Yoga Forskningsinstituttet (Astanga Yoga Nilaya) i Laksmipuram med det formål, at undervise yoga ifølge de traditionelle metoder som beskrevet af fortidens Maharishis i Indien, samt udforske de helbredende værdier ved yoga som omtalt i de ældgamle tekster. Pattabhi Jois’ sigte med at undervise yoga er, at fremme en sund livsfilosofi og gøre elever i stand til at opnå mental koncentration og balance på et højere niveau, hvilket er grundlaget for opnåelse af åndelig udvikling.
Oversat fra Yoga Mala.

KPJ Astanga Yoga Instituttet er flyttet til bydelen i Mysore kaldet Gokulam og åbnede her den nye yogashala i 2002.

Sri K. Pattabhi Jois forlod sin krop i maj 2009, hvor han havde undervist næsten helt til det sidste. Hans store glæde ved at være sammen med sine mange elever i yogashalaen i Mysore eller på workshops rundt i verden viste sig altid i hans varme smil og favnende væren. Guruji blev næsten 94 år gammel og overdrog de sidste år en gammel tradition i stærk form til sin efterfølger Sri R. Sharath.

Vi er stolte over at være hans elever og have modtaget både Gurujis og Sharaths velsignelser til at undervise, samt været værter for Gurujis besøg og workshop her i København i august 2006, samt Sharaths workshops i 2009, 2011, 2013, 2015 og igen 2017 (se også de fantastiske billeder fra 2. serie)